dilluns, 25 d’abril de 2011

Ibers, celtes, fenicis i cartaginesos.

Els íbers ocupaven les terres del sud i est de la Península.
Els ibers vivien així: s'organitzaven en tribus. Moltes estaven governades per un reietó. Els Ibers feien cases dalt dels turons. La més gran era la del rei. Semblava un castell. Les altres son com cases normals. Les dones recol•lectaven menjar o bé es quedaven a les cases cuidant els nens. Els homes anaven a caçar per menjar. Homes i dones practicaven l’agricultura o la ramaderia. Els ibers eren artesans experts, feien objectes de ferro, or i metalls. També estàtues. Elaboraven joies. Comerciaven amb les colònies fenícies i gregues, utilitzaven moneda pròpia en els intercanvis i també tenien una llegua i una escriptura pròpies.        Ibers webquest
Els celtes vivíen a les terres de la Meseta i de la costa atlàntica de la Península on convivíen amb els vascons.


Elaboraven peces de ceràmica i teixits de llana. A més, dominaven la metal·lúrgia i fabricaven estris i armes de bronze i de ferro.
Els intercanvis de productes entre els pobles eren poc freqüents.
La seva religió estava basada en els Druides i la seva relació amb la natura. Els grans arbres solien ser els protagonistes centrals de tota la seva mitologia. Es creu que el mag Merlin era un druida celta, encara que no es tenen proves de la seva existència. Aquesta mitologia, però, no va sobreviure a l’Imperi Romà, ja que els celtes van adoptar la religió d’aquest imperi.
Moneda celta


 
Soldat celta                                                                                                             
VIDEOS
Druides


Els fenicis provenien de l'Àsia i eren molt bons navegants i excel·lents comerciants. Van arribar a la Peínsula atrets per la seva riquesa en minerals com l'or i la plata.Els fenicis foren un poble de comerciants. L'univers fenici apareix un nou factor dominant: la mar (tant la Mediterrània, com la mar Roja o d'altres), cap a la qual els fenicis es van orientar plenament i que va forjar el seu destí.

Les seves naus audaces recorrien la Mediterrània i arribaven a les costes meridionals de la península Ibèrica, allí on la historiografia contemporània situa el regne de Tarsis o Tartessos (a l'actual Andalusia).
Per fer front a les necessitats del seu comerç en bones condicions, aquells aventurers de les mars van fundar primer factories (llocs on podien deixar les seves mercaderies, però que no eren llocs on la gent hi visqués normalment) i després colònies fins i tot a la ribera atlàntica, amb la clara intenció d'ocupar els llocs on desembarcaven i instal·lar-s'hi.
 Entre les fundacions més notòries hem de citar Cartago (a prop del Tunis actual), o Gades, l'actual Cadis. 
Els fenicis van estar dividits en moltes ciutats-estats, cadascuna d’elles independents de les altres. És a dir, que cada ciutat era com un regne però en petit, amb els seus reis, però que totes es consideraven fenícies. 
Els més poderosos eren els comerciants rics, que ocupaven els càrrecs del govern. La resta de la població eren artesans, treballadors i mariners de les naus. També hi havia esclaus.
Alguns dels productes amb els que comerciaven eren metalls com el ferro i l’or; diferents teles com la llana; marfil d’Àfrica; tints... 
Per comerciar no feien servir la moneda, si no els canvis, ja que la major part dels pobles amb els que comerciaven no coneixien la moneda.
 Treballaven les teles i el seu tint; els metalls; l’or... Fins i tot van començar a fabricar estris amb vidre.
Els seus deus estaven basats en les estrelles que els guiaven en els seus viatges.  El déu suprem era el Sol i l’anomenaven Baal, i la lluna, que era la seva dona, era Astarté. 


 VIDEOS     Els Fenicis 1       Els Fenicis 2           Els Fenicis 3


Els cartaginesos que venien d'Àfrica, es van instal·lar a les illes Balears i a l'est de la Península, on van fundar colònies com Ebussus (Eivissa) i Cartago Nova (Cartagena).
Els fenicis van haver de fugir de la seva terra al nord d’Àfrica perquè havia estat dominada pels asiris. Van abandonar Cartago i llavors van refugiar-se a la península ibèrica on van construir una gran ciutat anomenada Cartago Nova (avui dia Cartagena). Així doncs els cartaginesos no són altra cosa que refugiats fenicis a la península ibèrica. Cartago i Roma serien dues potències militars que s’enfrontarien pel control de tot el territori. Els romans van vèncer els cartaginesos, que van ser expulsats de la Península.

Més informació.  
Catalunya: la web de les ciències socials.


1 comentari:

  1. ¿Arribo tard? Bueno, és igual... Gracies, m'ha ajudat molt!! :)

    ResponElimina